Zaterdag 22 april 2017         regiocursus Zuid-Veluwe-Vallei        aanvang 10.00 uur

Erfenis Europa, toekomst van een stervende zwaan?
Prof.dr. C.M.G. Berkvens-Stevelinck
Wat is meer de moeite waard om aan de volgende generaties over te dragen dan: verwondering. nieuwsgierigheid, vertrouwen in de vooruitgang, verantwoordelijkheid, tolerantie, geduld, vrijheid, idealisme, schoonheid en liefde?
In het cultureel testament ‘Erfenis Europa’ van een babyboomer worden legaten toegelicht die volgens de auteur, bijzonder hoogleraar, Christiane Berkvens in de bagage van toekomstige Europese burgers paraat moeten zijn.
Wie de eigen cultuur onvoldoende kent, herkent er zichzelf niet in, gaat aan de eigen identiteit twijfelen en geniet niet voor de helft van wat het leven biedt.
Dit cultureel testament is verdeeld in een aantal legaten, begrippen waaronder de te overdragen meesterwerken zijn gerangschikt. Ook komt aan de orde wat met alle zekerheid buiten de Europese erfenis moet worden gehouden: de arrogantie van het Westen, het paternalisme en het snobisme van kunstenaars en kunstliefhebbers.
De cursus wordt gegeven aan de hand van beeld en geluid.


Christiane Berkvens-Stevelinck studeerde geschiedenis aan de Université Libre de Bruxelles, Paleografie en Diplomatiek aan de Scuola Vaticana di paleografie e diplomatica te Rome en Theologie aan het Remonstrants Seminarium te Leiden. Sinds 2001 is ze bijzonder hoogleraar Europese cultuur verbonden aan de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit Nijmegen (Keizer Karel leerstoel).

Deze cursusdag van 2 x 2 uur inclusief lunch bedraagt €30,- voor leden/ begunstigers en €40,- voor niet-leden.
Opgave 
uiterlijk voor zondag 16 april: Han van der Voet: vandervoet-rhenen@planet.nl, (0317) 61 26 69