Zondag 16 oktober 2016         lezing          aanvang 10.30 uur 

Uit en thuis in ons agrarisch cultuurlandschap
Henk van BlerckEven de wind door je haar – het lijkt zo futiel - maar hoe essentieel is dat? Tegenwoordig willen zeventien miljoen Nederlanders het landschap in om er te verpozen, terwijl dat landschap wordt gemaakt door minder dan 100.000 mensen die het land bewerken om er hun brood mee te verdienen. De huidige verhouding tussen aantallen landbewerkers en landgenieters is een nieuwe realiteit in onze culturele ontwikkeling. 

Het gaat om agrarisch cultuurlandschap waar steeds meer mensen in willen om er een ommetje te maken, om er te fietsen, te joggen, te skaten. Een gegeven dat een motor vormt voor de volgende omvorming van ons landschap. Dat landschap, ons grootste cultuurbezit, gaan mensen de komende decennia opnieuw vormgeven, vernieuwen. 

Herkennen we onze geschiedenis in dat landschap? Inspireert het ons denken over de toekomst? Zullen we ons in dat landschap thuis voelen en de ruimte vinden om dieper adem te halen tussen de akkers en weides door? 

Henk van Blerck (1958) studeerde Tuin- en Landschapsarchitectuur aan de Wageningen Universiteit. Hij is sinds 1987 als zelfstandig landschapsarchitect werkzaam. In zijn werk staan de verhalen centraal die mensen in het landschap ervaren. 
Hij organiseerde manifestaties over de ontwikkeling van het landschap en was curator van verschillende buitententoonstellingen zoals “Canon van het Nederlandse landschap (2008-2014)”. In 2012 werd hem de Harry de Vroome Penning uitgereikt. Sinds 2016 is hij buiten-promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen.


Bijdrage in de kosten Є8,50 / €5,50 leden en begunstigers