Programma‎ > ‎

Lezingen en bijzondere vieringen

 Onze tijd wordt gekenmerkt door heimwee en nostalgie. Mensen verlangen naar een thuis: een vertrouwde plek die veiligheid en geborgenheid biedt. In een tijd van voortgaande globalisering komt dat thuisgevoel onder druk te staan. Migratiestromen doen zich voor in alle soorten en maten. Mensen verhuizen meermaals voor studie of werk. Ze gaan zelfstandig wonen omdat de zorginstelling sluit. Of ze maken een nieuwe start na een scheiding of verlies. Velen vluchten uit een oorlogsgebied naar een veiliger oord. Bedrijven opereren grenzeloos en hun macht reikt voorbij natiestaten. Het internet heeft ongekende verbindingen gebracht. Onze samenleving is snel, beweeglijk en cultureel zeer divers. De kloof tussen arm en rijk groeit. 


Maar de globalisering heeft een tegenbeweging in gang gezet: glocalisering, de neiging om het lokale, het eigene, het eigen thuis, belangwekkend(er) te maken. Niet alleen de aandacht voor streekcultuur, citymarketing en dialect, maar ook de slow-foodbeweging en de opkomst van lokale zorgcoöperaties zijn er voorbeelden van. Terwijl onze stadscentra “McDonaldiseren”, is er in de woningbouw een neo-traditionele revival gaande. We willen het dorpse terugbrengen in de grote, onpersoonlijke wereld.

Tegen die achtergrond voelt het als iets kwetsbaars, dat thuis. Er moet een schutting omheen. We moeten op papier hebben wat en wie er wel en niet toe behoort. In geografische zin, cultureel en/of religieus. De anderen bepalen wie nu “een echte” is en wie er niet thuishoort in de groep.

Waarom die neiging tot afschermen en verstenen? Is thuisgevoel niet juist een ervaring van de kleine dingen, voortdurend in beweging? Een lappendeken vol paradoxen én betekenis? De afgeragde Ikea bank naast de antieke lamp van grootmoeder. De wandelpaadjes tussen de grootschalige akkerbouw door. De Arabische fontein in de Vinex wijk. Een wijde hoofddoek én hoge hakken. Hoe kunnen we onszelf, in al die schijnbare tegenstellingen in ons dagelijks leven, terugvinden? Hoe komen we thuis in onze ontheemde wereld?

We hopen dat onze lezingen u ook dit jaar weer stof tot nadenken zullen geven. Wij wensen u veel plezier! Fijn als u uw reactie met ons deelt via de e-mail, onze Facebookpagina of op Twitter.


Namens de Programmacommissie
Kitty van de Hoek

Agenda 2016-2017
0 items worden weergegeven
DagDatumActiviteitBijzonderhedenMeer weten?
Sorteren 
 
Sorteren 
 
Sorteren 
 
Sorteren 
 
Sorteren 
 
DagDatumActiviteitBijzonderhedenMeer weten?
0 items worden weergegeven