zondag 19 november 2018                                      lezing                                                                   10.30 uur

Hildegard von Bingen, haar leven en haar kijk op de noden van onze tijd
Wendela Vuylsteke-van Ravels

“Hildegard von Bingen blijft populair”, zou je kunnen zeggen. Wie heeft niet van haar gehoord?  Wie is zij en waarom spreekt zij mensen aan terwijl ze 900  jaar geleden leefde? Wat is er zo bijzonder aan haar?  En wat hebben we er aan, nu we in een hele andere tijd leven? 
Dit zijn duidelijke vragen waarop ook een duidelijk antwoord mogelijk is. 
Hildegard had een spiritualiteit die je tijdloos en universeel  kunt noemen. Die spiritualiteit was niet zweverig maar reëel, kernachtig en aanstekelijk. Die spiritualiteit gaf haar de  kracht om bergen te verzetten, om actie en contemplatie te combineren. Het gaf haar kracht en moed om een duizendpoot te zijn, een manager, om een oase te stichten te midden van verruwing en onverschilligheid, waar mensen van heinde en verre op af kwamen, als bijen op de honing. Haar spiritualiteit gaf haar kracht om te schrijven, te musiceren, te genezen, te reizen, te bouwen, te managen, te publiceren, te begeleiden, te strijden, grenzen te verleggen,  kortom een bloeiend en vruchtbaar leven te leiden, dat niet op haarzelf gericht was. Zij kon evenveel van God als van mensen houden en dat in de praktijk brengen. 
Hoe deed zij dat, waar haalde ze het vandaan en waar niet? Daar gaan we op in. Geen wonder dat zij inmiddels talloze mensen, oud en jong, uit oost en west met uiteenlopende achtergrond en interesse  kan  blijven boeien. Wie weet kunnen ook wij inspiratie ontdekken voor de noden van onszelf en onze tijd. 

Wendela Vuylsteke - van Ravels, is geboren in 1955 en opgegroeid in Bussum,  heeft rechten gestudeerd in Leiden en daarna geestelijke begeleiding aan het Titus Brandsma Instituut in Nijmegen. Ze is getrouwd en moeder van drie volwassen kinderen. Ze is als geestelijk begeleider werkzaam en geeft lezingen en presentaties op het gebied van westerse spiritualiteit. Bijdrage in de kosten Є9,00 / €6,00 leden en begunstigers