zaterdag 24 februari 2018                                 workshop                                         10.00 uur

Wijze lessen van een hond
“Hulp op vier poten? De hond als gids”
Thérèse EversEen workshop over de spiegelende kracht van honden in coaching van mensen. Als je ervoor open staat kun je je op een boeiende manier laten inspireren tot een inkijkje in de mooie wereld van het coachen met honden. Hiervoor hoef je niet perse een hondenliefhebber te zijn of een hond te hebben. Het is voldoende als je geïnteresseerd bent in andere mogelijkheden van communicatie dan van mens tot mens, om van te leren en aan te groeien. 

Heb je wel eens moeite met grenzen stellen, voor jezelf opkomen of loop je wel eens vast in conflicten? Herken je de situaties waarin je iets anders doet dan je eigenlijk zou willen, of merk je hoe de dagelijkse stress je leven beheerst? Om je sociaal zekerder te voelen, om grenzen te leren stellen, om terug te krijgen van de hond hoe (on)duidelijk je bent in je communicatie. Juist omdat honden dat zonder maskers doen, kunnen ze je veel leren over hoe jij overkomt naar de buitenwereld. 

Coachen met Honden zet de hond in als co-coach en gids. Omdat honden fantastische leermeesters zijn: in het contact met honden en door het gericht uitvoeren van bepaalde opdrachten, krijgen mensen informatie over hun persoonlijke levensvragen. Honden reageren zonder zich te verstoppen achter allerlei maskers, vanuit hun instinct op de menselijke intenties en lichaamstaal. Een van de uitgangspunten daarbij is: als je werkelijk in contact bent met jezelf, kan de hond zich met jou verbinden. 

Tijdens de workshop zullen we ’s ochtends de theoretische basis van deze methode behandelen en aan de hand van praktijkvoorbeelden laten ervaren welke lessen wij mensen van honden kunnen leren. ’s Middags kun je aan de hand van gerichte oefeningen zelf ervaren wat het is om een oefening met een hond te doen en wat dat je aan extra informatie kan geven over een specifiek thema dat nu in jouw leven speelt. Er zal dus ook de hele dag een (gecertificeerde psychosociale) hulphond aanwezig zijn. 

Coachen met Honden coacht mensen in hun persoonlijke ontwikkeling met behulp van de hond als spiegel. 
Meer informatie is te vinden op: https://www.coachenmethonden.nl   De grondleggers van het bedrijf (Irene Glansbeek en Anja Gijsbers) schreven een prachtig boek over hun werk als coach met hond, getiteld “Wijze lessen van je hond”.
Genoemd boek zal tijdens de workshop te koop zijn, evenals “De som der delen”..
Opgave bij: Trudi Alblas, e-mail: trudialblas@tele2.nl 

Thérèse Evers  heeft ruim 25 jaar bij de politie gewerkt, waarvan 20 jaar bij de zedenpolitie. Eerst als zedenrechercheur en daarna als docent voor zedenzaken op de Politieacademie. Zij heeft zich gespecialiseerd in het verhoren van jonge kinderen en het onderwerp ‘huiselijk geweld’ en heeft over dat laatste onderwerp de nodige publicaties op haar naam staan. Sinds enkele jaren is zij gestopt bij de politie en richt zich nu deels op het coachen met honden, met als aandachtsgebied kinderen en ouders; daarnaast geeft zij lezingen en workshops over de gevolgen van seksueel geweld in de kindertijd en binnen de (jeugd)hulpverlening. Over dat laatste schreef zij de semi-autobiografische roman “De som der delen”, die in 2015 werd gepubliceerd. 

Kosten voor de workshop: 15,- per persoon incl. lunch