Het thema van ons jaarprogramma 2016-2017 is bekend: "Thuiskomen in een ontheemde wereld".

Onze tijd wordt gekenmerkt door heimwee en nostalgie. Mensen verlangen naar een thuis: een vertrouwde plek die veiligheid en geborgenheid biedt. In een tijd van voortgaande globalisering komt dat thuisgevoel echter onder druk te staan.
En onder druk wordt thuisgevoel niet per se vloeibaar, maar eerder statisch en absoluut. Er is, als contragewicht, bijzonder veel aandacht voor 'authenticiteit', voor stad- en streekcultuur, voor het regionale en het lokale, zie de slow-foodbeweging en de opkomst van lokale zorgcoöperaties. Terwijl onze stadscentra ‘McDonaldiseren’, is er in de woningbouw een neo-traditionele revival gaande. We willen het dorpse terugbrengen in de grote, onpersoonlijke wereld.

Maar waarom zijn we niet wat flexibeler met ons thuisgevoel? Is thuisgevoel niet juist een ervaring van de kleine dingen, voortdurend in beweging? Een lappendeken vol paradoxen én betekenis? De afgeragde Ikea bank naast de antieke lamp van grootmoeder. De wandelpaadjes tussen de grootschalige akkerbouw door. De Arabische fontein in de vinexwijk. Een wijde hoofddoek én hoge hakken. 

Hoe kunnen we onszelf, in al die schijnbare tegenstellingen in ons dagelijks leven, terugvinden? Hoe komen we thuis in onze ontheemde wereld? 

Deze zomer onthullen we stukje bij beetje ons Jaarprogramma 2016-2017 met als centrale thema 'Thuiskomen in een ontheemde wereld'. De lezingen bieden daarbij, zo hopen we, inzichten en inspiratie in onze zoektocht naar 'thuis'.