Duze NomShikaShika:

eigentijds koor in de Zuid-Afrikaanse traditionele a capella stijl

7 maart 2021 zondag 10:30-12:00u


Misschien heeft u dit bijzondere koor al eerder gezien in de Vlam: in december 2018 was Duze NomShikaShika al een keer te gast om de unieke sfeer neer te zetten van de Zuid-Afrikaanse traditionele zang. En met succes!

Op 7 maart 2021 komt het Nederlandse koor Duze NomShikaShika met plezier terug en brengen zij authentieke zang in de ‘zwarte’ talen en met beweging. Laat u meenemen in de meeslepende energie van deze muziek.

Ontstaan in de jaren 80 in de anti-apartheidsbeweging met freedom songs, nu een koor dat de eigentijdse liederen brengt in de Zuid-Afrikaanse traditionele a capella stijl. Ze zingen ritmisch uitdagende nummers, strijdliederen, bruiloftsliederen, religieuze liederen en liederen over het (harde) dagelijkse leven. Met deze krachtige liederen brengt het koor Duze NomShikaShika de energie van deze Zuid-Afrikaanse muziek in Nederland.

Duze NomShikaShika heeft zijn wortels in de maatschappelijke beweging van de politieke vrijheidsstrijd van de jaren 80. Het koor was onder andere geïnspireerd door het cultuurfestival CASA (Culture in Another South Africa) van 1987 in Amsterdam, waar meer dan 300 Zuid-Afrikaanse artiesten droomden over de cultuur in een vrij en democratisch Zuid-Afrika. Ook heeft Duze de eer gehad te zingen voor Nelson Mandela toen hij Nederland bezocht in 2002.

Nu heeft het koor de beweging gemaakt van de politiek-maatschappelijke liederen naar sociaal-culturele liederen met als belangrijkste thema: je thuis voelen in het nieuwe Zuid-Afrika. Het koor blijft zich vernieuwen en zingen omdat deze Zuid-Afrikaanse liederen fantastisch zijn om te zingen!

Duze NomShikaShika wil de verbondenheid met de mensen in het huidige Zuid-Afrika laten zien en het Nederlandse publiek meenemen in de energie en passie van de Zuid-Afrikaanse traditionals.

In de pauze neemt het koor u bovendien mee op een korte culturele trip naar de Regenboognatie. Zij doen dit met verhalen en beelden van hun ervaringen in Zuid-Afrika, waar zij sinds 1999 vele malen hebben gezongen met koren in townships en op Zuid-Afrikaanse scholen. Zij vertellen deze keer hun persoonlijke verhalen over hun reis in 2019 met inspirerende ontmoetingen onder andere in Soweto.

Vast ‘proeven’? Kijk en luister naar momenten van de reis in 2019 https://duze.nl/over-duze/studiereizen/studiereis-2019/

Bijdrage in de kosten Є9,00 / €6,00 leden en begunstigers