Charlies country

samen met Z-O-U-T

Dinsdag 19 november 2019 20:00 uur


Regie: Rolf de Heer, 2014, Australië, 107 minuten

Hoewel de toon overwegend goedmoedig is, is de onderhuidse woede goed voelbaar. Woede over de koloniale overheersing die de cultuur die in Ten Canoes zo liefdevol werd geportretteerd, in feite vernietigd heeft. Die vernietiging gaat nog steeds door, toont Charlie’s Country, al is de film evengoed eerlijk over de zelfvernietiging door drank en drugs die welig tiert in de gemeenschap. Charlie begint de film als toonbeeld voor hoe het hoort: hij drinkt niet, maant zijn vrienden niet te roken, is een steun voor zijn buren en leeft op ogenschijnlijk vriendschappelijke voet met de plaatselijke (blanke) agent. Maar al direct slaan De Heer en Gulpilil ook barstjes in dit beeld: na een vriendelijke groet in het Engels, kaffert Charlie de agent op even vriendelijke toon uit in zijn eigen taal.

De relatie verslechtert wanneer steeds meer van Charlies traditionele leven door de overheid wordt ingeperkt: zijn jachtbuit wordt ingenomen omdat hij geen vergunning heeft. Onder de eufemistische noemer ‘the intervention’ doet de Australische overheid de laatste jaren pogingen de criminaliteit onder Aboriginals in te dammen, maar vaak, lijken Gulpilil en De Heer te stellen, komt dat neer op dwang om zich te conformeren aan de westerse, stedelijke levensstijl.

Charlie zet zich daar tegen af en neemt afscheid van de beschaafde wereld. Terug naar de natuur, waar de verhalen van zijn gemeenschap ontsproten. Maar al snel blijkt hij ook daar niet meer thuis te horen. Het is het begin van een zoektocht voor een man die gevangen is tussen twee culturen. Een zoektocht waar hij hopelijk, net als de acteur die hem speelt, iets wijzer uit komt.

Deze film wordt samen met Z-O-U-T in het kader van Nederland leest, vertoont.