DEN SKYLDIGE (THE GUILTY)

Dinsdag 3 september 2019 20:00 uur

DEN SKYLDIGE (THE GUILTY)

Regie en scenario: Gustav Möller. Met: Jakob Cedergen, Jessica Dinnage, Johan Olsen, Omar Shargawi

2018, 85 minuten. Taal: Deens

Zo strak en minimalistisch als Den skyldige zie je telefoonthrillers zelden (vier sterren, De Volkskrant) Met zijn eerste lange speelfilm Den skyldige (The Guilty) geeft de jonge Deense regisseur Gustav Möller blijk van een indrukwekkend talent (Willemijn Gertsen, Filmvandaag.nl)

Agent Asger Holm is niet op zijn plek, in de alarmcentrale van de Kopenhaagse politie. Hij is vanwege zijn betrokkenheid bij een geweldsincident van de straat naar de meldkamer overgeheveld. Daar beantwoordt hij een binnengekomen noodoproep van een vrouw die ontvoerd is. Wanneer hij zich realiseert dat de beller in codes spreekt, staat zijn politie-instinct onmiddellijk op scherp. Hij komt erachter dat de beller, Iben, is ontvoerd door haar ex en de kinderen alleen thuis zijn. Asger raakt geobsedeerd in zijn streven om Iben en haar kinderen te redden en overtreedt daarbij regels en wetten. Met zijn telefoon als enige hulpmiddel begint Asger aan een race tegen de klok om de vrouw te redden. Al snel blijkt dat het misdrijf waar hij mee te maken heeft, veel groter is dan hij eigenlijk dacht.

Regisseur Möller gebruikt minimale middelen om een enorme spanning te creëren die de hele film lang, zo’n anderhalf uur, aanhoudt. Al die tijd speelt de actie zich af in één kamer, gedurende één avond. De hoofdpersoon wordt indringend en dicht op de huid gefilmd, waarmee alles van hem zichtbaar wordt.