Green Book

Dinsdag 3 december 2019 20:00 uur

Regie: Peter Farrelly. Scenario: Nick Vallelonga, Brian Hayes Curry, Peter Farrelly. Met: Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini

2018, 130 minuten. Taal: Engels

Green Book geeft een beeld van een muzikale tournee die de zwarte pianist Don Shirley in 1962 maakt. De reis gaat door het Zuiden van de VS, waar in dat jaar nog strikte rassenwetten gelden: zo moet Shirley, voorafgaande aan een van zijn concerten, in de keuken bij de zwarte bedienden eten en moet hij slapen in een armoedig motelletje dat als een van de weinige voor zwarten toegankelijk is.

Om veilig door het voor zwarten vijandige Zuiden te kunnen reizen, huurt Don Shirley (een prachtrol van Mahershala Ali) "Tony Lip" Vallelonga in, een werkloze nachtclubportier met losse handjes (ook al zo’n mooie rol van Viggo Mortensen, die er tientallen kilo’s voor is aangekomen). Het contrast is groot: Don Shirley is een fijnzinnige, bijna aristocratische heer terwijl Tony Lip (“lip” betekent in het Amerikaans zoveel als “grote bek”) als een grove, vuilbekkende proleet wordt uitgebeeld. Tijdens de reis krijgen de mannen meer en meer begrip voor elkaar, met een gevoelige Kerstscène als besluit.

In veel commentaren, vooral in de VS, is gesteld dat de film een te rooskleurig beeld van de rassenscheiding in de zuidelijke VS geeft. Zo werd een scène waarin Tony Don “leert” gefrituurde kippenpoten lekker te vinden, als kleinerend gezien. Wie dergelijke gevoeligheden aan de kant weet te schuiven, ziet een heerlijke film waarin zowel teksten als actiescènes voortreffelijk in elkaar zitten: een Hollywoodse “feel good movie” op zijn best. Green Book won de algemene Oscar als “beste film” en Mahershala Ali kreeg de Oscar voor de beste mannelijke bijrol..