Dinsdag 3 oktober 2021

Homecoming (1945) (2017)

Amnestyfilm.


Gebaseerd op het gelijknamige boek van Ian McEwan. Regie: Richard Eyre. Met: Felicity Jones, Armie Hammer, Justin Theroux

2018, 120 minuten. Taal: Engels

Om een misverstand uit de weg te ruimen: wat de titel van deze film ook suggereert, het gaat hier niet om seks maar om “sekse” of (in een meer bij-de-tijdse term) “gender”. On the Basis of Sex is het waargebeurde en inspirerende verhaal over juriste Ruth Bader Ginsburg, die in een door mannen gedomineerde wereld haar weg naar het Amerikaans Hooggerechtshof heeft bevochten.

De film laat zien hoe Ruth Bader Ginsburg (een rol van de Britse actrice Felicity Jones) al tijdens haar studie gediscrimineerd wordt als vrouw binnen de door mannen gedomineerde opleiding aan Harvard. Later, als zij eenmaal een eigen praktijk heeft, stuit zij samen met haar man Martin Ginsburg (Armie Hammer) op een zaak die haar carrière én het Amerikaanse rechtssysteem voorgoed zouden veranderen. Met de onvoorwaardelijke steun van haar gezin gaat zij tot in hoger beroep om rechtvaardigheid te bereiken. Daarna neemt de carrière van Ruth Bader Ginsburg een hoge vlucht, en zij wordt in haar land een van de bekendste vrouwelijke iconen op het gebied van vrouwenrechten en emancipatie. Haar ironische bijnaam “Notorious RBG” laat zien hoezeer zij in ook in de populaire cultuur is doorgedrongen. De aanwezigheid van RBG in het Hooggerechtshof is op dit ogenblik actueler dan ooit, nu onder Trump de ene na de andere conservatieve rechter is benoemd.