Dinsdag 3 november 2020, 20:00u

Kapsalon Romy (2019)


Scenario: Tamara Bos, Regie: Mischa Kamp

Met: Vita Heijmen, Beppie Melissen, Noortje Herlaar, Guido Pollemans

Speelduur: 92 minuten

Land: Nederland, Taal: Nederlands

De band tussen de tienjarige Romy en haar strenge oma, de kapster Stine, is broos. Ze komen echter dichter bij elkaar als oma steeds vergeetachtiger wordt.

Met frisse tegenzin past oma (Beppie Melissen) op haar kleindochter Romy (Vita Heijmen), omdat haar pas gescheiden dochter Margot (Noortje Herlaar) moet werken. Oma, nog steeds actief als kapster, worstelt met beginnende Alzheimer. Romy vindt het niet leuk dat ze elke dag naar de kapsalon moet, maar alles wordt anders als oma Stine haar kleindochter in vertrouwen neemt over haar toenemende verwardheid. Dan realiseert Romy zich dat oma niet alleen op haar past maar zij ook op oma. Romy staat oma zoveel mogelijk bij in het runnen van de kapsalon, maar als dat niet langer gaat trekt Romy haar eigen plan. Ze besluit oma’s grootste wens in vervulling te doen gaan.

In juli 2019 stond Kapsalon Romy op de shortlist voor de Nederlandse inzending voor de Academy Award beste internationale film bij de 92ste Academy Awards, maar werd niet geselecteerd. Op het Nederlands Film Festival 2019 in Utrecht was de film als premièrefilm zeer succesvol.