THE CHILDREN ACT

Dinsdag 7 januari 2020 20:00 uur

Gebaseerd op het gelijknamige boek van Ian McEwan. Regie: Richard Eyre. Met: Emma Thompson, Stanley Tucci, Fionn Whitehead

2017, 105 minuten. Taal: Engels

Fiona Maye is een gerespecteerd rechter aan de afdeling Familiezaken van het Britse Hooggerechtshof. Ze bekend staat om haar professionele en weloverwogen uitspraken binnen het complexe familierecht. Zelf is ze kinderloos en haar huwelijk met Jack, een Amerikaan, staat op springen omdat Jack vindt dat Fiona nauwelijks meer tijd voor hem heeft. Hij hint openlijk op zijn behoefte om vreemd te gaan.

Ondertussen stort Fiona zich op een ingewikkelde zaak. De 17-jarige Adam heeft leukemie en zal zonder een bloedtransfusie niet lang meer leven. Vanwege zijn geloof als Jehova’s getuige weigert Adam de noodzakelijke medische hulp te accepteren. Fiona moet besluiten of hij te jong is om zelf over leven en dood te beslissen of dat het recht op vrije wil toch zwaarder weegt. Uiteindelijk laat ze in de rechtszaal het welzijn van de zoon vóór de opvattingen van zijn ouders gaan, en ze laat de medische handelingen doorgaan.

De transfusie heeft succes, en Adam verlaat het ziekenhuis in goede gezondheid. Hij is erg op Fiona gesteld geraakt, volgt haar naar haar werk en stuurt haar brieven. Fiona probeert afstand te houden, maar Adam vertelt haar dat hij bij haar wil wonen. Hij is geschokt omdat zijn ouders hem vanuit hun principes hadden laten sterven. Aan het eind komt de ziekte bij Adam terug; dit keer weigert hij met stelligheid een noodzakelijke transfusie en sterft.