THE INSULT

Dinsdag 3 maart 2020 20:00 uur

Regie: Ziad Doueiri . Met: Adel Karam, Kamel El Basha , Rita Hayek. 2017, 112 minuten

Taal: Libanees Arabisch

De Arabische filmtitel van The Insult luidt Qadiyya raqm 23, wat letterlijk “Zaak no. 23” betekent. Samen geven deze titels aan waar de film over gaat: een rechtszaak naar aanleiding van een belediging. Rechtzaakdrama’s uit de Arabische wereld zijn in Westerse bioscopen uiterst schaars, en zeker als ze een politiek beladen conflict als achtergrond hebben.

Het conflict dat de aanleiding is tot de rechtszaak lijkt futiel: een man wordt kwaad op een bouwvakker die volgens hem de rust van zijn zwangere vrouw verstoort. Maar we hebben het over het Midden-Oosten, de man is een christelijke Libanees, de bouwvakker een Palestijnse vluchteling, en de ruzie loopt uit op ernstige politieke beledigingen. Als er tijdens de zaak complicaties rond de geboorte van de baby ontstaan, kan de Palestijn ook nog van dood door schuld beschuldigd worden. Buiten ze rechtszaal ontstaan rellen tussen christenen en moslims.

The Insult werd in verschillende Arabische landen uit de bioscopen gehouden. In Libanon zelf en in het Westen werd de film een bescheiden succes. Hij werd genomineerd voor de Oscar voor de “beste buitenlandse film”.